Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowy przekładaniec

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 5 op
mak 1/2 kg
mleko 1 l
masło 1/2 szt
cukier 3/4 szkl
jaja 4 szt
miód 3/4 szkl
cukier wanilinowy 2 szt
rum 2 kieliszki
orzechy włoskie 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Makowy przekładaniec

Umyty mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu ok. 30 min. Osączyć na sitku, trzykrotnie zemleć.
W rądlu rozgrzać masło z miodem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, orzechy i mak. Masę dusić 15 minut ciągle mieszając. Dodać alkohol, wymieszać. W formie keksówce(dłuższej) układać warstwami herbatniki, przekładając każdą warstwę ciepłą masą makową. Po wyczerpaniu składników(ostatnią powinny być herbatniki) ciasto przycisnąć deską, obciążyć i pozostawić na kilka godzin. Po zastygnięciu udekorować polewą oraz płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak