Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kurkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 500 g
śmietana 22% 125 ml
cebula 2
natka pietruszki
masło 30 g
sól
mąka 500 g
jajko 1
woda 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kurkami

Kurki myjemy i czyścimy, większe kroimy na drobniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, po czym dodajemy kurki. Dusimy 15minut, doprawiamy i śmietaną, i natką pietruszki, solą i pieprzem. Szykujemy ciasto, najlepiej przygotować wcześniej wszystkie produkty. Zrobione ciasto zostawiamy na około 30 minut przykrywając je. Po tym czasie ciasto wałkujemy tak żeby miało grubość około 2 mm. Foremką wykrawamy okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody. Do ciasta na pierogi możemy dodać jajko, ale jest ono wtedy twardsze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak