Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki nadziewane pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 10
cebula 500 g
olej 150 ml
pieczarki 800 g
masło 200 g
mąka 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki nadziewane pieczarkami

Gdy chcemy przyrządzić faszerowane ziemniaki, pamietajmy o tym, żeby były dość duże, foremne i mniej wiecęj tej samej wielkości, a następnie równo przycinamy z dwóch przeciwległych stron, tak żeby mozna je było łatwiej postawić. Wydrążamy pozostawiając ścianki grubości 8-9mm. Wrzucamy ziemniaki wraz z odciętymi \"pokrywkami\" do wrzątku na 5 minut. Po upływie czasu wyjmujemy je i osączamy. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor, dodajemy pokrojone pieczarki, połowę masła i przyprawy; sól i pieprz. Dusimy jeszcze ok. 5 minut, przed końcem duszenia dodajemy mąkę. Resztę masła topimy w osobnym rondelku i smarujemy nim każdego ziemniaka i jego \"pokrywkę\". Napełniami ziemniaki farszem i ustawiamy je w brytfance. Przykrywamy \"pokrywkami\". Pieczemy ok. godzinę w temp 180 stopni C. W trakcie pieczenia polewamy ziemniaki masłem, wtedy nabiorą złotego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak