Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki duszone z pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula
boczek 150 g
pieczarki 400 g
olej 4 łyżki
szczypiorek
natka pietruszki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki duszone z pieczarkami

Ziemniaki obieramy. Kroimy w plasterki grubści ok. 3-4 mm. Pieczarki po oczyszczeniu kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę, szczypior i natkę pietruszki siekamy. Zaczynamy od podsmażenia na oleju pokrojonego boczku. Wyjmujemy skwarki i na wytopionym tłuszczu smażymy ziemniaki i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki i szczypior, chwile podsmażamy wszystkie składniki. Na koniec wlewamy śmietanę i doprawiamy potrawę solą i pieprzem. Dusimy ją ok. 15-20 minut na małym ogniu, często mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy skwarki z boczku, mieszamy i podajemy posypane pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak