Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z plackami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jaja 3
woda 125 ml
mąka szklanka
cebula
pieczarki 300 g
pomidory 5-7
ser żółty 250 g
sól
pieprz
oliwa 3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z plackami

Rozbijamy jaja, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy. Żółtka mieszamy trzepaczką z wodą i połową mąki macowej. Dodajemy pianę z białek, przeprawiamy, łączymy z resztą mąki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub oliwie, odcedzamy łyżka cedzakową. Na pozostały na patelni tłuszcz kładziemy łyżką nieduże placuszki z przygotowanego ciasta, smażymy je z obu stron na złoty kolor. Następnie układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, posypujemy cebulą, pieczarkami i pomidorami. Zapiekamy ok. 45 minut w temp. 170 stopni C. Na 15 minut przed końcem zapiekania posypujemy potrawę startym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak