Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa ze świerzych grzybów

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wywar ważywny lub mięsny 2 litr
ziemniaki 500 g
marchewka 1
masło 1 łyżka
koperek
cebule 2
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól
pieprz
kostka rosołowa 2-3
grzyby świeże >500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa ze świerzych grzybów

Grzyby myjemy i zalezwamy na 15 minut osoloną wodą. Grzybki odcedzamy i kroimy w paseczki. W rondlu roztapiamy tłuszcz i podsmażamy posiekaną cebulę. Następnie dodajmy pokrojone grzyby i dusimy około 5 minut. Do wywaru dodajemy grzyby, koperek i ziemniaki z marchewka. Gotujemy okoł pól godziny. W zimnej wodzie dokładnie rozrabiamy mąke ziemniaczaną, dodajmy do zupy stale mieszając , zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy posiekanym świeżym koperkiem. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody dodajemy kostki rosołowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 24.11.2011 18:57
dobra zupka
agata1722
agata1722 24.11.2011 18:54
dobra zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak