Sposób przygotowania

Potrzebne sprzety: mata do rolowania, ostry nóż

Ryż kilkakrotnie płuczemy i zalewamy 2 szklankami wody (wg przepisów zalewa się 1 szklanką, ale ja dają więcej i ryż się dobrze gotuje i nie przypala). Gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż ryż wciągnie całą wodę. Gotowy ryż polewamy 2-3 łyżkami octu ryżowego, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Na 4/5 listka alg rozkładamy ryż – ja nakładam „kupkę” łyżką, a następnie zwilżonymi palcami rozkładam równomiernie (dzięki zwilżeniu palców ryż się nie lepi). W odległości około 3cm od brzegu układamy paluszki krabowe oraz awokado pokrojone w plastry. Po wierzchu kraba smarujemy pastą wasabi. Wolny brzeg alg smarujemy wodą, żeby się zlepił z resztą „roladki”. Łapiemy za brzeg maty i dociskając palcami awokado i paluszki krabowe, rolujemy. Odkładamy na bok „szwem” do dołu i w ten sam sposób przygotowujemy kolejne „roladki”.
Następnie za pomocą ostrego, cienkiego i zwilżonego wodą noża odkrawamy poszczególne porcje.
Podajemy z dobrym sosem sojowym (najlepsze są te z czerwonymi nakrętkami i lejkami z obu stron).

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    interesujące
  • 1
    original
    Opublikowano

    bernika

    szkoda ze nie lubie sushi ale twej sa mimo to bardzo zachecające...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Lulus20

    ubustwiam sushi
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wyglądają bardzo apetycznie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    marta1371

    Muszę to wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !