Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek cytrynowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 gram
cukier 200 gram
jaja 4 szt
skórka cytrynowa
mąka krupczatka 250 gram
proszek do pieczenia
sok z cytryny 1/8 l
sok pomarańczowy 1/8 l
cukier puder 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: placek cytrynowy

masło i cukier utrzeć na pianę,dodać jajka,drobno startą skórkę z cytryny oraz mąkę krupczatkę wymieszaną z 2 łyżkami proszku do pieczenia i dokładnie wymieszać. ciasto przelać na posmarowaną tłuszczem blachę i równomiernie rozprowadzić. Piec w rozgrzanym piekarniku około 20minut. Do 1/8 l soku z cytryny dodać sok pomarańczowy,100 g cukru pudru i dokładnie wymieszać. Ciepłe ciasto pokropić mieszanką soków i odstawić na jakiś czas by wsiąkły. 100 g cukru pudru wymieszać z 3 łyżkami soku z cytryny.Tak przygotowanym lukrem wysmarować placek i poczekać aż zastygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak