Sposób przygotowania

Garnek wyparzamy gorącą wodą.
Grzyby ( rydze, borowiki) oczyszczamy i starannie myjemy oraz oczyszczamy, odcinamy trzony-nóżki.
Zagotowujemy wodę z dodatkową ilością soli, wkładamy kapelusze grzybów i obgotowujemy je 3 minuty, licząc czas od chwili zawrzenia.
Wyjmujemy grzyby łyżką cedzakowa przekładamy na kuchenny ręcznik lub lnianą ściereczkę by obciekły z wody.
Po obsuszeniu grzybów układamy je w garnku kamiennym przesypując solą i przyprawami.
Po wyczerpaniu grzybów, przykrywamy je drewnianym, dopasowanym denkiem lub talerzykiem, obciążamy talerzyk np słojem napełnionym wodą.
Po kilku dniach wytworzy się sok, który przykryje grzyby.
Lecz jeśli sok nie pojawi się, to musimy zagotować wodę z solą - na 1 litr wody dodajemy 25 g soli, i po przestudzeniu dolewamy ją do garnka z grzybami.
Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    w tym roku napewno wykorzystam ten przepis. a jakie najlepsze będą do tego grzyby?
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aseret

    Wszystkie gatunki grzybów nadają się do kiszenia ale najlepsze to rydze, borowiki i kozaczki czerwone
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    mehia

    na pewno wykorzystam ten przepis :)
  • 3
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    Ciekawe. Nigdy nie kisiłam grzybów.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    marenka

    ciekawy przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    może się skuszę, jest bardzo dużo grzybów w lasach
  • 6
    original
    Opublikowano

    marzencia2007

    moje ulubione!
  • 1
    original
    Opublikowano

    marzencia2007

    musza byc pysszne!
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Nigdy jeszcze nie kisiłam grzybów jak długo można je przechowywać?
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    nie jadłam
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    nie jadłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    rakow2

    a co na to grzyby ?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !