Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszone grzyby

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2 szt
sól 25 g
ziarna pieprzu 10 - 15 szt
ziele angielskie 12-15 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
kamienny garnek do kiszenia
sól do obgotowywania
woda do obgotowywania
grzyby świeże 1 niewielkie

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszone grzyby

Garnek wyparzamy gorącą wodą.
Grzyby ( rydze, borowiki) oczyszczamy i starannie myjemy oraz oczyszczamy, odcinamy trzony-nóżki.
Zagotowujemy wodę z dodatkową ilością soli, wkładamy kapelusze grzybów i obgotowujemy je 3 minuty, licząc czas od chwili zawrzenia.
Wyjmujemy grzyby łyżką cedzakowa przekładamy na kuchenny ręcznik lub lnianą ściereczkę by obciekły z wody.
Po obsuszeniu grzybów układamy je w garnku kamiennym przesypując solą i przyprawami.
Po wyczerpaniu grzybów, przykrywamy je drewnianym, dopasowanym denkiem lub talerzykiem, obciążamy talerzyk np słojem napełnionym wodą.
Po kilku dniach wytworzy się sok, który przykryje grzyby.
Lecz jeśli sok nie pojawi się, to musimy zagotować wodę z solą - na 1 litr wody dodajemy 25 g soli, i po przestudzeniu dolewamy ją do garnka z grzybami.
Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 14.12.2011 17:32
a co na to grzyby ?
Margo1 28.05.2011 20:16
nie jadłam
Margo1 28.05.2011 20:16
nie jadłam
ben-ka 14.01.2011 08:58
Nigdy jeszcze nie kisiłam grzybów jak długo można je przechowywać?
marzencia2007 12.10.2010 16:41
musza byc pysszne!
marzencia2007 26.09.2010 18:54
moje ulubione!
jolajka 18.09.2010 18:22
może się skuszę, jest bardzo dużo grzybów w lasach
marenka 06.09.2010 09:23
ciekawy przepis
ZEWA 21.06.2010 12:42
Ciekawe. Nigdy nie kisiłam grzybów.
mehia 18.05.2010 14:11
na pewno wykorzystam ten przepis :)
Aseret 15.05.2010 20:31
Wszystkie gatunki grzybów nadają się do kiszenia ale najlepsze to rydze, borowiki i kozaczki czerwone
Katarzyna/kate1980 14.05.2010 12:06
w tym roku napewno wykorzystam ten przepis. a jakie najlepsze będą do tego grzyby?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak