Sposób przygotowania

Grzyby wrzucamy do letniej wody i moczymy przez noc.

GNOCHI: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy wodę i pozostawiamy ziemniaki do wystygnięcia. Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i masło, a następnie zgniatamy za pomocą praski do puree. Gdy masa ziemniaczana będzie jednolita, formujemy z niej 2-3 wałeczki, odcinamy nożem kolejne porcje na kluski i formujemy kształt łezki. Za pomocą noża robimy na środku rowek, a za pomocą widelca karby. Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.

Kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy przyprawami, a następnie podsmażamy na margarynie z obu stron i odkładamy na talerz.

SOS: Na tej samej patelni przesmażamy cebulkę i borowiki pokrojone w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy bulion oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy. Całość gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając, do czasu odparowania części bulionu i zgęstnienia sosu.

Gdy sos już będzie gotowy, wrzucamy do niego kurczaka i chwile razem podgrzewamy.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    jeszcze nigdy nie robiłem własnoręcznie gnocchi. do wypróbowania :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    już czuję ten smak, pychota
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Pyszny, aromatyczny obiadek
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    apetyczny sosik
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    bardzo lubię grzybowe sosy
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    pysznosci
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    czegoś takiego jeszcze nie jadłam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !