Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp ogonem na mnie macha :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól - do smaku
pieprz mielony - do smaku
cytryna - sztuka
sos teriyaki 2 łyżki
mąka - do panierowania
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat - do panierowania
masło 2 łyzki
olej do smażenia - wg potrzeby
karp 2 kawałki od ogona

Przepis i sposób przygotowania na: Karp ogonem na mnie macha :

Lubię karpia pod każdą postacią . Ostatnio kupowałam i okazało się , że pozostały same kawałki od ogona .
Ogony karpia wyfiletować ( tak by nie pozostały żadne ości ) - wyjdą 4 cienkie filety ze skórą .Ułożyć w naczyniu i zalać marynatą i zostawić na 2 godziny. Wyjąć z marynaty- osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Panierować w mące , jajku , bułce tartej, jajku i znów w bułce .
Na patelni rozgrzać olej ( dość dużo ) smażyć na rumiano karpia dodając w ostatniej fazie smażenia masło .
Podawać z ćwiartką cytryny .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 26.12.2011 10:38
i po świetach na niego trafilam:)
PaniMISIOWA 30.12.2010 19:19
świetna nazwa i piękne wykonanie (jak zwykle!)
Goya 05.12.2010 20:32
pomysłowe
matii6 17.10.2010 19:19
karpia lubię a nazwa dania super
Anita21 16.10.2010 23:26
pycha
SmacznaPyza 16.10.2010 08:59
do mnie też pomachał! dawno nie jadłam karpika...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak