Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik z makiem mojej mamy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser 3 kostki
cukier 1 i 1/4 szklanki
masło 1/2 kostki
jajko 4-5
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rodzynki
Masa makowa: mak 2 szklanki
masło 1/2 kostki
cukier 1 szklanka
jajko 4
mąka pszenna 1-2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: sernik z makiem mojej mamy

Przygotować masę serową: ser przekręcić przez maszynkę 2 razy. Następnie połączyć go z pozostałymi składnikami i na końcu dodać pianę ubitą z białek. Delikatnie całość wymieszać.
Przygotować masę makową: mak namoczyć następnie przekręcić go przez maszynkę 2 razy dodać do niego pozostałe składniki i na końcu pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Kłaść łyżkami na zmianę. Raz ser raz mak. Upiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka172 22.12.2010 13:06
wypróbuję na święta
Katarzyna/kate1980 16.10.2010 14:19
właśnie dzwoniłam do swojej mamy powiedziała mi że zarówno ser jak i masło powinno mieć 250 g i dodała że kiedyś nie można było dostać innej wagi niestety ja już tego nie pamiętam
SmacznaPyza 16.10.2010 08:57
Katarzyna, sprecyzuj, proszę wagą kostki masła i sera bo w sprzedaży są o różnej gramaturze
iwa643 16.10.2010 07:05
wyprubuje na swięta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak