Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lukier

5.0
(33)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Podstawowy przepis na lukier, który można wykorzystać przy wielu ciastach i innych słodkościach. Sprawdź, jak przygotować lukier. 

Składniki:

cukier puder 150 g
sok z cytryny 3 łyżki
gorąca woda 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lukier

Przygotowanie domowego lukru jest naprawdę proste. Wszystko opiera się na trzech składnikach, które trzeba ze sobą wymieszać. 

Jak zrobić domowy lukier?

1

Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.  

Podstawą dobrego, domowego lukru jest odpowiednia konsystencja. Należy znaleźć złoty środek pomiędzy gęstością lukru, a jego leistością. Początkowo może się wydawać, że cukier nie wymiesza się z płynnymi składnikami, ale lepiej początkowo go nie rozwadniać. Cukier puder szybko połączy się z wodą, a jego gęstość będzie odpowiednia. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 27.09.2012 12:17
bardzo prosty , też taki robię
rakow2
rakow2 10.12.2011 16:30
bardzo lubię
owocówka 20.09.2011 08:37
też taki robię
Agnik 22.05.2011 19:09
w sam raz do babki
Danuta_Prorok 16.05.2011 10:32
identycznie robię :P
pioge7 07.04.2011 15:21
też tak robię :)
Krzysztof42 16.02.2011 15:11
powinno być: dobrze wymieszać
pigila
pigila 11.02.2011 23:23
super
monisia1977 08.11.2010 06:02
super
wojtek10_89 22.10.2010 08:24
przydatny przepis
edyta44 29.09.2010 20:47
super sprawa prosty i smaczny
Margo1 28.08.2010 10:52
Krótko i na temat !!
mehia 17.08.2010 08:32
warto wiedzieć :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak