Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryki pomidorowe faszerowane ( z kurkami ) :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 2 sztuki
cebula 2 sztuki
suszone pomidory 2 łyżki
mięso mielone 15 dag
olej 3 łyżki
masło 2 łyżki
koperek pokrojony 2 łyżki
kurki 10 dag
bulion drobiowy 1 kostka
papryka mielona - do smaku
pieprz mielony - do smaku
sól - do smaku
mąka - do zagęszczenia sosu
papryka czerwona 6 sztuk
ryż 1/2 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: Papryki pomidorowe faszerowane ( z kurkami ) :

Inna wersja faszerowanej papryki .

Papryki wydrążyć ścinając wierzch i usuwając gniazda nasienne. Ścięte kawałki papryki drobno pokroić . Pokroić drobno pomidory i 1 cebulę . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim usiekane kawałki papryk , pomidory, 1 cebulę , suszone pomidory. Po 10 minutach podlać 1 szklanką wody i dalej dusić 20 minut na małym gazie. Ugotować ryż . Na maśle podsmażyć rozdrobnione kurki. Drugą cebulę podsmażyć na łyżce oleju. Wymieszać mięso, ryż , kurki, cebulę , koperek. Doprawić solą i pieprzem . Nadziać papryki. Ułożyć je w szerokim , płaskim garnku tak by wypełniały całe dno. Zalać wodą do wysokości ¾ papryki. Dodać kostkę bulionową . Dusić przez 45 minut. Do sosu wlać 1 szklankę wywaru z duszenia papryk. Przetrzeć przez sito. Zagęścić mąką . Doprawić pieprzem i mieloną papryką .Gorące papryki wyjąć z wywaru i ułożyć na półmisku. Sos podawać osobno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia32
Gosia32 26.03.2011 13:01
Super;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak