Sposób przygotowania

Kaczkę rozbieram na części, udka i piersi zostawiam do upieczenia (np. na obiad na następny dzień), a z reszty miesa gotuję wywar z włoszczyzną, gruszką i solą. Gdy mięso jest juz miękkie, przecedzam przez sitko krew do osobnego garnuszka/naczynia, dodaję wody (mniej więcej tyle co krwi) i 2 łyzki maki oraz 2 łyzki octu i gdy dobrzew to rozmieszam zaciągam tą krwią zupę. Gotuję, dodaję odrobinę cukru do smaku ( jak ktoś lubi bardziej słodka można dosypać cukru w talerzu) i majeranek. Podaję z kluchami ziemniaczanymi lub makaronem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    ciekawy pomysł
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    jeszcze nie próbowałam
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    musze kiedyś zrobić
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    fajny przepis,ciekawy jestem smaku !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !