Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cytrynowy ryż

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 20 dag
łyżki masła 3
łyżki miodu 2
cebula biała 1 szt.
ząbków czosnku 5 szt.
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: cytrynowy ryż

Na rozgrzanym maśle dokładnie zeszklić pokrojoną drobniutko cebulę razem z rozdrobnionymi ząbkami czosnku. Dodać ryż. całość chwilę smażyć, następnie zalać 3 szklankami wody i osolić. Mieszając, gotować, aż ryż wchłonie całą wodę.
Cytryny sparzyć, a następnie pokroić na cieniutkie plasterki (nie obierając). Kilka plastrów zostawić, resztę pokroić jak najdrobniej.
Pozostałe masło rozgrzać z przygotowanym miodem (szczególnie polecany jest wielokwiatowy), uprażyć cytryny i całość połączyć z ryżem. Podawać udekorowane odłożonymi plasterkami cytryn.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 29.04.2012 11:45
ciekawy pomysl
Mariusz17 11.11.2011 21:08
ciekawy przepis
Krystyna32 11.07.2011 18:02
super
Magdalena80 15.06.2011 23:11
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak