Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpa drożdżowa MARMUREK

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 600 g
drożdże 1/2 kostki
jajko 2 szt
margaryna 1/2 kostki
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1/2 op
woda letnia 1/2 kubka
cukier 1/2 szkl
cukier 1 łyżeczka
kakao 3 łyżeczki czubate

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpa drożdżowa MARMUREK

W letniej, posłodzonej 1 łyżeczką cukru, wodzie rozpuszczamy drożdże. Mąkę łączymy z jajkami, margaryną, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto ręką. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie do ciasta dodajemy kakao, wyrabiamy do uzyskania marmurkowej tekstury.
Miseczki żaroodporne wysmarowujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Następnie do każdej wkładamy kulkę ciasta i pozostawiamy na 15-20 minut.
Po tym czasie pieczemy 25 minut w temp. 180st (czas pieczenia może różnić się w zależności od wielkości użytych foremek – ja użyłam o średnicy 12cm).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 09.06.2012 20:30
rewelacyjny przepis
Jolanta40 26.07.2011 08:24
jak pięknie wyrosła
Grażyna13 02.07.2011 18:00
Podoba mi się :)
Mati13 07.03.2011 20:06
ciekawy przepis:)
Agnieszka140 07.01.2011 18:50
interesująca ta pulpa
Karolina92 05.12.2010 11:20
ta pulpa wzbudziła moje zainteresowanie :)
Dorota76 22.11.2010 23:47
fajnie wygląda
pegaz 13.11.2010 08:30
ciekwy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak