Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

*KIEŁBASA BIAŁA W SOSIE POLSKIM*

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa biała surowa 80 dag.
piwo jasne 0,6 l
woda 125 ml
tłuszcz 8 dag
cebula 7,5 dag
cukier 2 dagh
mąka 1 dag
sól

Przepis i sposób przygotowania na: *KIEŁBASA BIAŁA W SOSIE POLSKIM*

Kiełbasę włożyć do rondla*zalać piwem i wodą*
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę*
Gotować pod przykryciem około 20 minut*
Kiełbasę wyjąć*
Sporządzić rumianą lekko zasmażkę z tłuszczu i mąki*
Rozprowadzić ją przecedzonym wywarem z kiełbasy*
Dodać do niej przetartą cebulę i pozostałe dodatki*
Do otrzymanego sosu dodać karmel*
Karmel przyrządza się w sposób następujący:
Cukier kryształ wsypuje się do rondelka i smaży*
Aż zrumieni się na ciemnozłoty kolor(cukier należy stale mieszać-aby się nie przypalił)
Po usmażeniu zestawić z ognia i dodać wody(tyle-ile jest potrzebne do sporządzane j potrawy)*
Sos Zagotować-doprawić solą*
Kiełbasę pokroić w ukośne grubsze lub trochę cienkie plastry*
Podawać polaną sosem z ziemniakami*
lub kaszą-ryżem-i do tego surówki-lub buraczki-PYCHA!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bernadetta2 28.03.2011 09:59
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak