Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozmrażamy 8 godzin w lodówce .Rozwijamy i rozwałkujemy na grubośc 0,5 cm na oprószonej stolnicy.Kroimy je na dwie części i przenosimy na wałku na natłuszczona olejem blaszkę .Pieczemy 20 minut w 220* C ,wyjmujemy .Mleko gotujemy 10 minut z przekrojona laską wanilii ,po chwili ją wyciągamy.Oddzielamy żółtka od białek .Żółtka ucieramy z cukrem na kogel - mogel .Masę żółtkową mieszamy z mąką ziemniaczaną , a następnie mieszamy i zalewamy gorącym mlekiem.Garnek z mlekiem stawiamy na płytce .Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając aż zgęstnieje.Białka ubijamy na pianę .Pod koniec gotowania dodajemy do kremu pianę z białek i lekko i starannie mieszamy.Ogrzewamy razem 2-3minuty.Na jednym prostokącie ciasta rozsmarowujemy przestudzony krem .Wyrównujemy powierzchnie nożem i przykrywamy drugim prostokątem.Lekko dociskamy i odstawiamy .Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy skórką cytrusową ,kroimy na kawałki.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Takie lubię:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Edyta38

    kremóweczka mniam mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    uwielbiam taką:)
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    kremóweczka od papieża......
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Lubię, ale jakoś rzadko jadam.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zdzislawa2

    ekstra
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Ależ bym zjadła kawałeczek !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    uwielbiam to ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    poprostu pyszna klasyka
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    pyszne ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    pyszna w twoim wykonaniu :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    Smakowita kremówka, takie są najlepsze
  • 0
    original
    Opublikowano

    Motorek

    bardzo dobra
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    pyszna kremoweczka
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    przepyszna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !