Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SEZAMOWE PALUSZKI

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
masło 20 dag
śmietana 10 dag
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 10 dag
cukier wanilinowy

Przepis i sposób przygotowania na: SEZAMOWE PALUSZKI

Ponadto;
5 dkg ziarna sezamu
1jajo
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę i schłodzić w lodówce.Mąkę przesiać na stolnicę ,dodać schłodzone,pokrojone na kawałeczki masło i siekamy szerokim nożem,następnie dodajemy śmietanę i schłodzoną masę,oraz wanilię.Wszystko jeszcze siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto,owijamy w folię i na 1godz.do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy,formujemy wałeczki o grubości 1cm i dł.8cm.Smarujemy je rozmąconym jajkiem,posypujemy sezamem i pieczemy ok.15min w 200-220st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak