Sposób przygotowania

Jajka rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka .
Po czym w misce ubijamy białka z odrobiną soli z dodatkiem szklanki cukru.
Oczywiście ubijamy je na sztywną masę .
Gdy już ubijemy porządnie pianę dodajemy resztę składników tzn: ( mąkę , proszek do pieczenia i wodę)
I miksujemy dalej.
Następnie :

Przelewamy ciasto.. (i wyrównujemy).
na foremkę z papierem posmarowanym olejem.
Musi być papier.
I tak przyrządzone ciasto pieczemy od 15 do 17min.
W piekarniku w temperaturze 200stopni.

Gdy wyjmiemy biszkopt z piekarnika , przekładamy go od razu na ściereczkę i rolujemy.


Przepis na krem:

200 g śmietany 18%
2 łyżki wrzątku
2 łyżeczki żelatyny
owoce z puszki (ja użyłem ananasa)
1 szklanka cukru pudru.


Śmietanę , cukier i owoce mieszam w misce po czym dodaję rozpuszczoną w wodzie żelatynę .
Po wymieszaniu wkładamy na 5 góra 10min do lodówki by tylko troszeczkę ostygło i zgęstło , ale nie bardzo długo bo całkiem zgęstnieje.

Po wyjęciu rozwijamy biszkopt (naszą roladę) może być lekko ciepła .
I smarujemy kremem.

Krem jest dosyć płynny wiec owijamy naszą roladę w folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Podajemy posypane cukrem pudrem :P

Smacznego!!

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    Robie taką z jabłkami, pyszna jest

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !