Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KWAS BURAKOWY.

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki ćwikłowe 1 kg
Sól, pieprz, majeranek
Liść laurowy suszony Prymat
ząbek czosnku
chleb razowy kawałek
woda zimna 2 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: KWAS BURAKOWY.

Buraki obrac,pokroic w plasterki
i układac w duzym słoju przesypujac
lekko solą, cukrem i majerankiem lub
rozmarynem. Dodac czosnek,listek
laurowy i kawałek razowego chleba.
Zalac przegotowaną ostudzoną wodą.
Słój przykryc gazą i odstawic na parę
na parę dni w ciepłe miejsce.
Gdy sok skwaśnieje,zebrac \"kożuch\".
Taki kwas jest nie tylko doskonałym
surowcem do sporzadzenia barszczu
czystego,ale nadaje się do picia
jako orzezwiający i witaminowy napój..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anja3107 23.03.2011 10:12
jak byłam w ciąży i miałam anemię to piłam właśnie taki sok z buraków, ale nie smakowało mi to niestety.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak