Sposób przygotowania

Buraki obrac,pokroic w plasterki
i układac w duzym słoju przesypujac
lekko solą, cukrem i majerankiem lub
rozmarynem. Dodac czosnek,listek
laurowy i kawałek razowego chleba.
Zalac przegotowaną ostudzoną wodą.
Słój przykryc gazą i odstawic na parę
na parę dni w ciepłe miejsce.
Gdy sok skwaśnieje,zebrac \"kożuch\".
Taki kwas jest nie tylko doskonałym
surowcem do sporzadzenia barszczu
czystego,ale nadaje się do picia
jako orzezwiający i witaminowy napój..

Komentarze

  • 1
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    jak byłam w ciąży i miałam anemię to piłam właśnie taki sok z buraków, ale nie smakowało mi to niestety.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !