Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki jabłkowo-miodowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier puder 100 g
masło 200 g
mąka 300 g
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
sól szczypta
jabłka 6 szt
miód 1 szkl.
cytrynka 1/2 szt
borówki 300 g
mąka i masło do wysmarowania blaszki

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki jabłkowo-miodowe

Mąkę połącz z masłem, dodaj cukier puder, jajko, żółtko i sól. Zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na pół godz. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremki na tartaletki, wysmarowane masłem i oprószone mąką. Przykryj papierem do pieczenia i obciąż kulkami ceramicznymi. Wstaw do piekarnika na 10 min. Usuń papier i kulki. Piecz na złoty kolor ok 20 min. Jabłka pokrój w półplasterki i skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej miód i przesmaż na nim plasterki jabłka. Lekko przestudzone ułóż w tartaletkach. Do jabłkowego miodu wsyp borówki i po zagotowaniu zestaw z ognia. Przestudzone borówki wyłóż na jabłka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 07.07.2012 09:30
smaczny deserek
Juleczka20 16.04.2012 09:57
pyszne
aga130982 22.12.2011 12:06
pycha
KasiaK90 25.06.2011 09:19
świetne
malaczarna23 16.06.2011 09:08
muszą być wyśmienite
darus 03.01.2011 15:50
super
gosia47-47 27.11.2010 16:51
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak