Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa ze śliwkami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
drożdże 50 g
cukier 150 g
żółtko jajek 6 szt
białko 1 szt
mleko 3/4 szkl.
margaryna 150 g
cukier wanilinowy 1 opak.
olejek rumowy 1 szt
sól
śliwki 12 szt
rodzynki
skórka otarta z pomarańczy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa ze śliwkami

Przygotuj rozczyn z drożdży, łyżki mleka, łyżki cukru i łyżki mąki. gdy wyrośnie dodaj do mąki, wymieszaj. Wlej żółtka utarte z cukrem i solą. Mieszając dolewaj do ciasta ciepłe mleko. Całość zmiksuj. Po 15 min. wyrabiania dodaj stopiony tłuszcz, olejek rumowy i cukier waniliowy. Wyrabiaj jeszcze 15 min. Odstaw do wyrośnięcia. Rodzynki zalej na kilka min., wrzącą wodą. ŚLIWKI PRZEKRÓJ NA PÓŁ. CZĘŚĆ CIASTA PRZELEJ DO FORMY na babkę. Ułóż na nim śliwki, rodzynki, posyp skórka pomarańczową, dolej pozostałe ciasto. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj ciasto lekko spienionym białkiem i piecz ok 50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 30.03.2012 11:16
dobra babka:)
gosia561 28.03.2012 11:28
ekstra ciasto
angelika14 14.03.2012 17:52
pycha
Rybciia 03.01.2012 20:18
pycha
Papryczka 11.12.2011 16:04
super
iga2 11.10.2011 20:36
przepysznie wygląda
darus 07.09.2011 10:37
ekstra
Agnik 31.08.2011 15:31
super
irenka 30.07.2011 22:43
lubię,pyszna
jeta72 18.05.2011 08:35
Super;)
Juleczka20 17.04.2011 17:09
uwielbiam
KasiaK90 16.04.2011 08:39
super
MAR3STA 20.11.2010 23:12
lubię drożdżowe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak