Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy wołowe zawijane

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

plastry wołowiny na zrazy* 4 duże plastry
mąki 2 łyżki
sól, pieprz Prymat
śmietany 125 ml
cebue 2
słoniny 5 dag
bułki tartej ciemnej** 1 szkl.
jajko 1
masło
sól, pieprz Prymat
natka pietruszki
rosół z kury Kucharek 500 ml
Nadzienie: 4-5 dag
grzyby suszone 4-5 dag
smalec 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy wołowe zawijane

*lub 8 małych
**z ciemnego chleba znaczy, to jest ok. 5 kromek.

Grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić do namoczenia na minimum 1 godzinę. Odcedzić zachowując wywar. Nie będzie nam tu potrzebny, ale ja mrożę i mam. Po prostu szkoda mi wylewać tyle dobra. Miękkie grzyby pokroić w kosteczkę. Podobnie cebulę i słoninę. Chleb zetrzeć, przy czym łyżkę odłożyć do sosu.
Na patelni rozgrzać trochę masła i poddusić na nim cebulę. Gdy się zeszkli, dodać grzyby. Smażyć kilka minut, po czym dodać słoninę. Zostawić znów na jakiś czas, aż słonina stanie się przezroczysta i nieco się wytopi - cały czas mieszając. Na końcu dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Podsmażyć leciutko. Zdjąć patelnię z ognią i wystudzić - w tym czasie rozbijam mięso. Dodać posiekaną natkę i surowe jajko. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso rozbić mocno tłuczkiem, przykrywając je podczas tego tłuczenia kawałkiem folii spożywczej. Każdy plaster oprószyć solą i pieprzem. Ja mam jeszcze taki zwyczaj, że końcówki plastrów rozbijam bardzo cienko, aby łatwiej się połączyły z resztą przy zawijaniu. Rozłożyć na plastrach farsz i zwinąć roladki niczym naleśniki. Spiąć najlepiej szpilkami do mięsa. Nie lubię spinać wołowiny wykałaczkami, bo są do tego za słabe. Lepiej jest związać nitką. Polecam jednak szpile - łatwo się wbijają i łatwo je usunąć.
Gotowe zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni na rozgrzanym smalcu. Rumiane przełożyć do rondla, patelnię zalać bulionem i drewnianą łyżką lub łopatką zeskrobać to, co przywarło do dna. Przelać przez sitko do rondla - zalewając mięso. Przykryć i dusić co najmniej 1 godzinę. Jeżeli wół był starszy nieco... lepiej dusić 1,5 godziny. Pod sam koniec dodać do sosu pozostawioną bułkę tartą. Gdyby ktoś o niej zapomniał - może swobodnie zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną masła. Śmietanę zahartować w garnuszku kilkoma łyżkami gorącego sosu i wlać do rondla. Doprawić w razie potrzeby.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 13.03.2012 22:19
pyszne danko
SmacznaPyza 06.09.2011 10:02
dawno nie robiłam zrazików
Joanna108
Joanna108 16.06.2011 21:06
koniecznie muszę wypróbować
monciasz 08.03.2011 23:14
bardzo smakowite danie
Mysiunia 21.10.2010 17:07
pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak