Sposób przygotowania

Umyte ogórki układamy w wyparzonych słojach, dodając do każdego : 2 liście wiśni i czarnej porzeczki, liść winogron, kwiat kopru, kawałek korzenia chrzanu, ząbek czosnku. W świeżo zagotowanej wodzie rozpuszczamy łyzkę soli na litr wody. Gorącą wodą zalewamy ostrożnie ogórki i zakręcamy słoiki. Po kilku dniach wynosimy w chłodne miejsce.
Takie ogórki są bardzo jędrne i chrupiące oraz aromatyczne.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    nie mam dostępu do liści owocowych drzew i krzewów więc robię dodając liście dębu - też wychodzą pyszne ogóreczki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszne i zdrowe
  • 3
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    ja nigdy nie słyszałam o dodawaniu liści, a pomysł bardzo fajny! z chęcią bym spróbowała takich ogóreczków!
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    można też dodać liść dębu ,ale tylko 1 do słoika :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Nie przeczytałam że taki komentarz już jest:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    Pani Misiowa, moja szefowa dodaje zawsze do kiszonych ogórków liście czarnej porzeczki, smaczne są te ogórki, często przynosi je do pracy
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    one nigdy się nie znudzą! Znakomite

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !