Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ze śliwkami.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki
cukru 3/4 szklanki
przyprawy korzennej 1 czubata łyżka
proszku do pieczenia 1 płaska łyżka
ciemnego, gorzkiego kakao 2 łyżki
jajko 4 szt
cukru waniliowego 1 opakowanie
margaryny 1 kostka
dużych śliwek suszonych 10 szt
gorzkiej czekolady. 1 tabliczka
mleko 100 ml
płatków migdałowych uprażonych 2 garście
rum 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ze śliwkami.

Śliwki namoczyć w rumie (najlepiej na noc).Ubić mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać pozostałe składniki.Zmiksować.
Formę na babkę z kominem posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto, powkładać namoczone w rumie śliwki i piec przez ok.45-50 minut w temp. ok.180 stopni w termoobiegu.
Polać polewą czekoladową.(rozpuścić czekoladę w mleku)
Posypać uprażonymi płatkami migdałowymi, wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 17.11.2013 16:50
wygląda idealnie!
Justyna223 01.02.2012 23:31
ale pysznie wygląda
Ania67 10.11.2011 16:00
wygląda bosko
Magdalena1110 07.03.2011 07:00
lubię
ZEWA 27.12.2010 14:46
zabieram kawałeczek
misia53 11.11.2010 12:13
Jaka śliczna
Natalia/tubisiek 17.10.2010 11:01
ale ładnie wygląda! :) na pewno jest smaczna :)
wiola333 13.10.2010 22:15
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak