Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DELICJA

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia łyżka 1
mąka pszenna 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 1/4 szkl
kakao 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: DELICJA

* MASA
* 3 szklanki mleka pełnotłustego
* 1 szklanka cukru kryształu
* 1 cukier waniliowy
* 1 ½ kostki masła

* 2 ½ łyżki mąki pszennej
* ½ łyżki mąki ziemniaczanej
*
* POLEWA
* 1 czekolada mleczna
* 2 łyżki mleka pełnotłustego
* 1 łyżeczka masła
*
* DODATKI
* 3-4 paczki herbatników
* 25-35 dag owoców (jagody, czarna porzeczka, maliny)
* 2 galaretki zielone lub dowolne
* 100 ml alkoholu

Opis przygotowania
Z przepisu na ciasto, oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić na sztywno pianę, a potem wciąż ubijając dodawać cukier kryształ, cukier waniliowy, żółtka, a na końcu wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C i odstawić do ostygnięcia. Z przepisu na krem, zostawić ½ szklanki mleka i rozmieszać w nim obie mąki, a resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozmieszaną wcześniej mąkę i ugotować, mieszając, a później ostudzić. Następnie masło rozkręcić mikserem, dodając do niego stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, na masie rozłożyć owoce, a na owoce kłaść tężejącą galaretkę, na którą kolejno kłaść maczane w alkoholu herbatniki, a całość polać polewą wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem masła i mleka

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak