Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z masą jogurtową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 12 dag
cukier 12 dag
cukier waniliowy 1 torebka
jaja 3 sztuki
mleko 50 ml
mąka 12 dag
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 2,5 łyżki
cynamon do smaku
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 10 łyżeczek
jogurt 75 dag
cukier waniliowy 1 torebka
śmietanka kremowa 60 dag
wiórki czekoladowe
wiśnie bez pestek 720 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z masą jogurtową

Przygotuj ciasto:miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, połącz z jajkami. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.Ciasto rozsmaruj na blasze (39x33cm) wyłożonej pergaminem. Piecz 12 min w temp 200°C.Wiśnie osącz, zalewę z nich zagotuj z cynamonem, 2 łyżkami cukru.Zagęść mąką ziemniaczaną rozmieszaną w 3 łyżkach wody. Dodaj wiśnie (12 odłóż do dekoracji), wymieszaj. Ciasto rozkrój na 2 placki. Na jednym rozsmaruj masę wiśniową, przykryj drugim plackiem, ostudź. Rozpuścić żelatynę i wymieszaj ją z jogurtem. Kiedy zacznie tężeć, połącz ze śmietanką ubitą z cukrem i cukrem waniliowym. Rozsmaruj na cieście. Pokrój tort na porcje, posyp wiórkami i udekoruj wiśniami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

4muffins 21.10.2010 21:36
Fajny pomysł na masę do tortu, nie za ciężka i nie maślana

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak