Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krajanka śliwkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 sztuki
cukier 25 dag
cukier waniliowy 1 torebka
mąka pszenna 6 dag
mąka ziemniaczana 6 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śliwki 50 dag
śliwowica 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczki
cytryna 1 sztuka
twaróg 50 dag
śmietana kremówka 25 dag
cukier puder 1 łyżka
cynamon 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Krajanka śliwkowa

Białka oddziel od żółtek.Białka ubij na sztywną pianę,dosypując 1/2 cukru i cukier waniliowy.Wymieszaj masę z żółtkami,a następnie połącz z dwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia.Ciasto rozsmaruj na wyłożonej pergaminem blasze (38x32cm).Piecz 12 min w temp 200°C Śliwki wydryluj,miąższ pokrój w kosteczkę.Wymieszaj ze śliwowicą i 2 łyżkami cukru.Żelatynę zalej niewielką ilością wody,odstaw,aby spęczniała.Zetrzyj skórkę z cytryny,wyciśnij sok.Twaróg utrzyj z resztą cukru,sokiem i skórką z cytrynową,dodaj rozpuszczoną żelatynę i śliwki.Połącz z ubitą na sztywno śmietanką.Ciasto pokrój na 2 placki.Jeden pokryj kremem i przykryj drugim plackiem.Ochładzaj 5 godzin.Pokrój w kwadraty.Oprósz cynamonem i cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak