Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek ze śliwkami i migdałami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 30 gram
cukier puder 80 gram
mleko 250 ml
mąka 500 gram
sól
skórka cytrynowa
masło 125 gram
śliwki 1,5 kg
migdały 100 gram
cukier 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Placek ze śliwkami i migdałami

Rozpuścić drożdże w małej ilości cukru i kilku łyżeczkach letniego mleka. Mąkę wsypać do miski dodać drożdże,cukier,mleko,sól,starta skórkę cytrynową i masło.Ciasto wyrabiać za pomocą miksera na gładką masę. Przykryć i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Śliwki umyć i usunąć z nich pestki. Blachę posmarować tłuszczem. Ciasto wyłożyć na blachę,rozwałkować i przycisnąć brzegi.Położyć śliwki na ciasto,pozostawić na 20 minut a następnie piec. Zmieszać pokrojone migdały z cukrem i posypać nimi gorące ciasto.Po ostygnięciu pokroić na kawałki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak