Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z orzechami laskowymi

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 300 gram
cukier 350 gram
jaja 8 szt
cynamon Prymat
rum 20 ml
mąka 250 gram
mąka ziemniaczana 50 gram
orzechy laskowe 300 gram
sól
Bułka tarta klasyczna Prymat
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z orzechami laskowymi

Masło utrzeć ze 150 g cukru na pulchna masę,dodać po jednym żółtku,następnie łyżeczkę cynamonu oraz rum i dobrze wymieszać. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i zmielonymi orzechami laskowymi.Formę wysmarować olejem,oprószyć bułką tartą i odstawić w chłodne miejsce.Z białek i soli ubić sztywną pianę,dodawać stopniowo 200 g cukru i dalej ubijać. Dodać mąkę z orzechami oraz masę z masła i wymieszać. Ciasto wlać do formy i piec na środkowym poziomie piekarnika. Pod koniec pieczenia babkę przykryć papierem do pieczenia.Babkę wyjąć z piekarnika i oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak