Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata do łososia w japońskim stylu

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sos teriyaki 3 łyżki
mirim lub sake 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
imbir szczypta
herbata zielona 1 łyżeczka
wasabi szczypta (proszek)

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata do łososia w japońskim stylu

Zieloną herbatę i obrany ząbek czosnku miażdżymy w moździerzu by uwolnić ich smaki i aromaty, Dodajemy sos teriyaki i mirim (możemy zastąpić go sake lub ewentualnie octem ryżowym) oraz imbir, miód i wasabi. Mieszamy. Do marynaty wrzucamy porcje świeżego łososia i zostawiamy w niej na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Podajemy z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 10.10.2011 12:28
dziękuję
Dorian 10.10.2011 09:41
pychotka
dorota20w 13.10.2010 16:10
w składnikach powinna być jeszcze mała łyżeczka miodu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak