Sposób przygotowania

Zagotować syrop z 1 litra wody z cukrem, ostudzić i zalać nim kwiaty bzu. Kwiaty bzu muszą być świeżo zerwane, najlepiej z dala od drogi, bo nie wolno ich płukać. Kwiaty rwać delikatnie, aby nie otrzepać pyłku. Słój z kwiatami przykryć płótnem( nie zakręcać) i trzymać w chłodnym mijescu około 5 dni( uważać, aby syrop nie zaczął fermentować). Po 5 dniach syrop przecedzić dorzucić pokrojone w talarki limonki(bez skórki)i zalać spirytusem. Trzymać około 3 tygodni. Następnie nalewkę przecedzić jeszcze raz, najlepiej przez płótno i zlać do butelek. Powinna jeszcze postać kilka dni. Polecam ma bardzo charakterystyczny smak i zapach.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Och... W tym kieliszku wygląda kosmicznie. Zacznę od przeglądu rodziny i znajomych, którzy mogą mieć w zasięgu ręki kwitnący czarny bez. Byle do wiosny... ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    hipnotyzujące. Działa pewnie też podobnie ;o)
  • 0
    dsc_0327
    Opublikowano

    mariel78

    muszę spróbować w przyszłym roku , dodaje do księgi aby nie zapomnieć
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kanu83

    ciekawa naleweczka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !