Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kwiaty czarnego bzu świeże 25 szt
spirytus 1/2 l
limonka 2 szt
cukier 1 kg
woda 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Zagotować syrop z 1 litra wody z cukrem, ostudzić i zalać nim kwiaty bzu. Kwiaty bzu muszą być świeżo zerwane, najlepiej z dala od drogi, bo nie wolno ich płukać. Kwiaty rwać delikatnie, aby nie otrzepać pyłku. Słój z kwiatami przykryć płótnem( nie zakręcać) i trzymać w chłodnym mijescu około 5 dni( uważać, aby syrop nie zaczął fermentować). Po 5 dniach syrop przecedzić dorzucić pokrojone w talarki limonki(bez skórki)i zalać spirytusem. Trzymać około 3 tygodni. Następnie nalewkę przecedzić jeszcze raz, najlepiej przez płótno i zlać do butelek. Powinna jeszcze postać kilka dni. Polecam ma bardzo charakterystyczny smak i zapach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kanu83 29.08.2013 11:17
ciekawa naleweczka
mariel78 02.11.2012 10:16
muszę spróbować w przyszłym roku , dodaje do księgi aby nie zapomnieć
pacpaw 23.01.2011 00:29
hipnotyzujące. Działa pewnie też podobnie ;o)
borgia 09.11.2010 10:16
Och... W tym kieliszku wygląda kosmicznie. Zacznę od przeglądu rodziny i znajomych, którzy mogą mieć w zasięgu ręki kwitnący czarny bez. Byle do wiosny... ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak