Sposób przygotowania

Wiśnie pozbawić pestek za pomocą specjalnej drylownicy lub wykałaczki albo rozgiętego spinacza. Przesypać obficie cukrem i odstawić na dwie godziny, aby trochę opadły i zmniejszyły swą objętość. Nakładamy wiśnie wraz z cukrem i sokiem, które puściły do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy około 20 min w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoików. Zostawiamy przykryte w garnku do wystudzenia, wtedy mają ładniejszy kolor i aromat. Zimą używamy do deserów.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    idealne do wszelkich ciast i tortow
  • 0
    original
    Opublikowano

    m1monika

    na pewno się przydadzą :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    mamusia1

    wspaniałe!
  • 1
    original
    Opublikowano

    mamusia1

    wspaniałe!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    takie wiśnie można wykorzystać np. do ciasta:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    jeta72

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    dobrze mieć takie wisienki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    swietne zapasy na zimę

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !