Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spahgetti con aglio e olio

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

spaghetti robię sama) 40 dag
czosnku 4 duże ząbki
płatków chili 1 spora łyżeczka
posiekanej natki pietruszki 4 spore łyżki
oliwy 100 ml
oliwy do gotowania makaronu 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Spahgetti con aglio e olio

Spaghetti ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzić, przelać sporą ilością ciepłej wody i odsączyć.
W tym czasie obrać czosnek i pokroić wzdłuż w bardzo cieniutkie płatki. Rozgrzać oliwę na bardzo dużej patelni, do jeszcze letniej a nie gorącej dodać czosnek i smażyć stale mieszając, aż leciutko się zrumieni i zdecydowanie zmięknie. Dodać wówczas płatki chili i natkę pietruszki. Smażyć chwilkę, mieszając. Wrzucić makaron i za pomocą dwóch drewnianych widelców dokładnie wymieszać z sosem. Powinno podrzucać się patelnię lekko tak, aby samo się wszystko wymieszało, ale nie umiem z racji braku sił w wątłych moich rączkach, bo patelnię mam ciężką i rzeczywiście wielką. Mocno podgrzać makaron i rozłożyć do głębokich talerzy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marchewka 07.03.2011 22:23
ja też je uwielbiam. Często gości na naszym stole.
Joanna108
Joanna108 11.12.2010 12:00
Pyszne, proste, pikantne i o takie 3xP chodzi :) !!!
traktorek 17.11.2010 15:25
ciekawe
Aleksandra45 15.11.2010 09:41
bardzo proste musze spróbować
Mati13 07.11.2010 10:19
znakomite!
Koper 28.10.2010 09:12
Coś dla mnie :)
Anna169Hosz 17.10.2010 19:33
Uwielbiam... zawsze jem spaghetti tylko z oliwą i czosnkiem ..bez żadnego sosu...ewentualnie jakieś małe dodatki jak tu pietruszka.
Dorota76 13.10.2010 18:56
proste ale pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak