Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata imbirowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 1 łyżka
oliwa 1/2 szklanki
limonka 1 sztuka
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
pieprz kolorowy 1 łyżeczka
dżem pomarańczowy 1 łyżka
imbir starty 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata imbirowa

Drobno stary imbir mieszamy z dżemem z gorzkich pomarańczy, dodajemy miód i skórkę startą z jednej limonki. Doprawiamy solą ziołową i grubo mielonym kolorowym pieprzem. Dolewamy oliwę i sok z połowy limonki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Marynata jest bardzo aromatyczna. Idealnie nadaje się do drobiowego mięsa. Można ją wykorzystać np do zamarynowania piersi z kurczaka, którą potem użyje się do zrobienia szaszłyków mięsno-owocowych na grillu.
Ja wykorzystałam ją też do pieczonej piersi z indyka:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/58999/imbirowy-indyk.html

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 24.04.2013 22:44
Imbir imbir co za smak
PaniMISIOWA 18.11.2011 17:03
musi być bardzo aromatyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak