Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frittata z Warzywami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 3-4 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler mały 0,5 sztuka
pieczarki 5 sztuk
cukinia 1 sztuka
natka pietruszki
jajko 4 sztuki
ser żółty 4-5 plasterki
parmezan starty
kostka rosołowa 1 sztuka
czosnek 3-4 ząbki
pomidor 2 sztuki
makaron babuni
olej
cebula 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Frittata z Warzywami

Marchewkę, pietruszkę białą i seler trzemy na tarce na grubych oczkach. 5 większych pieczarek obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Cukinie obieramy przekrawamy na połówki i kroimy na grubsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko razem wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem. Po 10 min podlewamy wodą ( ok. 0,5 szklanki) i dusi. Po ok. 10 min dodajemy 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki lub wciśnięty. Pomidory parzymy i obieramy ze skórek i kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Dodajemy 1 kostkę rosołową drobiową. Wszystkie warzywa dusimy pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. Posiekaną pietruszkę dodajemy do warzyw lub roztrzepanych jajek jak kto woli. Ilość pietruszki zależy od gustu. Następnie w garnku na wrzątku gotujemy połowę torebki makaronu Babuni. Gotujemy ok. 5 min ( z tego co pamiętam tak jest na opakowaniu). Ugotowany makaron mieszamy z warzywami, bardzo dokładnie. Następnie w głębokim talerzu dokładnie ubijamy 4 jajka dodajemy sól, pieprz i kucharka do smaku. Przygotowane jajka wylewamy na górę warzyw już nie mieszając. Widelcem gdzie nie gdzie podważamy makaron z warzywami aby mogło tam wpłynąć jajko. Całość gotujemy na malutkim ogniu aż jajko uzyska odpowiednia konsystencję. Ściągamy patelnie z ognia i na wierzch kładziemy 5 plasterków sera i przykrywamy pokrywką aby się stopił. Jeżeli ktoś nie ma w domu żółtego sera to można posypać starym parmezanem. Ja tak teraz robiłam bo niestety miałam tylko 2 plasterki sera. Można z wierzchu polać ketchupem jak to woli. SMACZNEGO !!! Naprawdę polecam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika156 09.11.2010 14:45
pycha
aneta69 23.10.2010 22:18
przepis sprawdziłam i jest naprawdę super
Buczo007 20.10.2010 11:55
Czekam na pozostałe zdjęcia, ale zapowiada sie super :)
edyta51 13.10.2010 21:15
apetycznie wygląda muszę spróbować
Ewelina45 13.10.2010 11:54
Oczywiście ma być starty parmezan a nie stary :D
Ewelina45 13.10.2010 11:52
Resztę zdjęć frittaty wkleję zaraz jak tylko doradca usunie te co wkleiły mi się potrójnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak