Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto mocno czekoladowe z pomarańczą

2.0
(3)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód płynny 2 łyżki
jajko 5 sztuk
skórka pomarańczowa garść
czekolada deserowa 300 gramów
sok pomarańczowy 1/2 szklanki

Dodatkowo:

miód 1 łyżka
sok pomarańczowy 1/3 szklanki
skórka pomarańczowa garść

Porada

Sok pomarańczowy najlepiej, żeby był świeżo wyciśnięty.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto mocno czekoladowe z pomarańczą

Czekoladę rozpuścić na parze. Dodać miód i ostudzić. Żółtka utrzeć i powoli dodawać do czekolady. Powoli dolewać sok pomarańczowy i garść skórki. Ubitą pianę z białek (ze szczyptą soli) dodać do masy.

Ciasto wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 25 minut. 

Łyżkę miodu podgrzać z sokiem pomarańczowym (do smaku, aby nie było za słodkie można dodać sok z limetki), wymieszać ze skórką pomarańczową, ostudzić i polać upieczone ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 19.11.2012 10:58
rewelacyjne ciacho!;)
Ewelina38 01.06.2011 19:38
zapewne pycha ciasto
stokrotka 09.04.2011 13:31
super
jusztyska 01.12.2010 16:37
faktycznie, wygląda rewelacyjnie :) a czekolade uwielbiam :)
Renia_Kawa 20.10.2010 11:11
Kocham czekoladę i wszystko co czekoladowe :)
Jolanta40 16.10.2010 08:41
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak