Sposób przygotowania

Z cukru, białego wina, soku i skórki cytrynowej wody zagotować syrop, przestudzić. Do osobnego garnka wlać 2 niepełne szklanki wody, włożyć masło i zagotować. Stale mieszając, wsypywać przesianą mąkę, gotować na małym ogniu 2 minuty, po czym zdjąć z ognia i przestudzić. Wsypać ryż mielony i ubijając drewnianą łyżka dodawać stopniowo jaja i żółtka. Ubijać tak długo, aż powstanie jednolite ciasto. Posmarować dłonie lekko tłuszczem, formować pączki. Kłaść partiami na gorący olej i smażyć ok. 2 minuty z każdej strony. Usmażone pączki wyjąć łopatką, osączyć na papierowym ręczniku. Gorące włożyć na 10-15 minut do przestudzonego syropu. Wyjąć i ułożyć na talerzu.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !