Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prawdziwki w słoiku

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

prawdzwiki świeże 500 g
tłuszcz do smażenia
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Prawdziwki w słoiku

Grzybki myjemy, kroimy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy. Gdy puszczą soki dusimy jeszcze kilka minut i gorące wkładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby \"chwyciły\". W razie potrzeby można krótko pasteryzować. Tak przygotowane grzyby wytrzymują w lodówce kilka tygodni i są doskonałym składnikiem do wszelkich sosów, gdy minie już sezon grzybowy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 21.01.2013 15:37
Takie grzybki to ja lubię, mniam.
mela25 14.12.2012 08:23
oj grzybki pyszności
Andysz 19.11.2012 11:03
pychota!!!;>
ALAGOR 01.10.2012 15:47
swietne ... szczegolnie do alku ;)
Ewelina38 04.03.2012 00:00
uwielbiam :)
Sroczka 24.01.2012 11:22
lubi? takie grzybki
teresa18 26.12.2011 11:29
z niecierpliwością czekam na sezon grzybowy by móc wykorzystać ten rewelacyjny przepis
kasiaw 25.12.2011 11:14
też takie robię
kuklik 01.12.2011 20:11
takiego sposobu nie znałam
ronald88 24.08.2011 08:48
super
ben-ka 26.07.2011 07:40
robię podobnie ze wszystkimi grzybami ale w tym przypadku używam smalcu i pasteryzuję a w zimie....jakbym świeże z lasu jadła.
Ania67 06.04.2011 12:40
świetna zakąska:)
edyta44 27.02.2011 11:34
lubie grzybki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak