Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks drożdżowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
jajko 3 szt
olej 1/2 szk
mleko 1 szk
rodzynki 2 garście
cukier puder 5 łyżek
granulowane kakao 3 łyżki
żurawina
orzechy
migdały
drożdże świeże 50 g
woda 3 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Keks drożdżowy

Cukier, jajka, olej i drożdże rozmieszać.
Dodać lekko podgrzane mleko.
Wszystko połączyć mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru.
Dodać mąkę i znowu mieszać.
Na koniec dodać czipsy bananowe, mieszankę żurawiny, rodzynki i delikatnie wymieszać ciasto.
Do dwóch foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia wyłożyć masę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Po upływie tego czasu wstawić foremki do piekarnika, nastawić temperaturę na 175 stopni, czas 50 minut.
Po upieczeniu przestudzone ciasto posmarować lukrem zrobionym z wody, kakao i cukru pudru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 05.01.2011 11:29
lubię keks z dużą ilością bakalii
ZEWA 25.10.2010 20:58
Nie zapisało mi jednego składnika: 3 garście chipsów bananowych
matii6 25.10.2010 17:22
najlepsze są te bakalie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak