Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka na zimę

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasolka szparagowa 5 kg
woda
sól 2-3 łyżki
cukier 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka na zimę

Z wszystkich strąków fasoli odciąć końcówki i umyć fasolkę.
Wrzucić do odpowiedniego do ilości fasoli garnka, zalać zimną wodą tak aby była przykryta.
Dodać sól i cukier, włączyć gaz i gotować fasolę 5 minut od zagotowania.
Po tym czasie zlać wodę do innego naczynia i przestudzić fasolkę ( nie będziemy parzyć sobie rąk wkładając ją do słoików ).
Przestudzoną fasolkę upychać do wcześniej przygotowanych słoików, zalać wodą z gotowania się fasoli, zakręcić słoiki.
Pasteryzować 15 minut, wyłączyć gaz i zostawić słoiki w garnku.
Następnego dnia o tej samej porze wznowić pasteryzację i pasteryzować słoiki z fasolką jeszcze 5-10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 27.03.2012 14:41
później zje się ze smakiem
jeanette_v 24.02.2012 20:06
Szybkie danie,...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak