Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańcze z masą karmelową

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomarańcza 5
cukier 6 łyżek
miód 4 łyżki
tłusta śmietana 1 szklanka
laska wanilii
cukier trzcinowy 2 łyżki
żółtko jajek 4

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańcze z masą karmelową

Pomarańcze najpierw obieramy ze skórki. Laskę wanilii przekroić , wyciąć miąższ zalać 1 litrem wody i zagotować z cukrem trzcinowym tylko 10 minut. Wkładamy pomarańcze i gotujemy 3 minuty. Cukier i miód rozpuszczamy na patelni i lekko zarumieńmy , gdy zobaczymy ,że zbrązowiał dodajmy mleko i śmietanę mieszamy i gotujemy do momentu aż zobaczymy ,że objętość zmniejszyła się o1\\3 . Ostudzoną masę karmelową ucieramy z żółtkami i polewamy pomarańcze. Włóż jeszcze do naczynia żaroodpornego i zapiekaj 15 minutek w 160 stopniach. Przed podaniem polewamy syropem z granatów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 27.09.2012 12:21
super
babcia
babcia 27.09.2012 12:21
super
Kate131 09.06.2012 08:39
pycha
kasienka23 20.02.2012 20:44
pyszne
IZABELA29 13.10.2010 12:51
wykwintny deserek
alaaa 13.10.2010 12:17
ale smakołyk,,,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak