Sposób przygotowania

Pomarańcze wyszorowałam, sparzyłam. Przycięłam na obu końcach aby owoc stał na talerzu i bardzo ostrym nożem okroiłam dookoła skórkę aż do miąższu. Następnie położyłam pomarańczę na lewej dłoni a nożem trzymanym w prawej nacinałam cząstki tuż przy łączącej je błonce aby wyciąć filety miąższu. Kiedy wycięłam wszystkie z reszty owocu dokładnie wycisnęłam cały sok. Cebule obrałam i pokroiłam w bardzo cienkie półplasterki. Zalałam je wyciśniętym sokiem i odstawiłam na 30 min. aby się zamarynowała. W między czasie opłukałam i dobrze osączyłam liście sałaty, posiekałam drobniusieńko chili i podprażyłam na suchej patelni ziarno słonecznika. Po pół godzinie osączyłam cebulę z soku i dodałam do niego chili, odrobinę soli i oliwę, wymieszałam. Ta talerzykach ułożyłam porcje sałaty, na nich po trochu marynowanej cebuli, cząsteczki pomarańczy, znów cebulkę. Całość skropiłam sosem i posypałam ziarnem słonecznika.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Anita21

    moc witamin
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    A jakie kolory ,trochę wiosny jesienią
  • 5
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    te \"czerowne\" cebule mnie prześladują - oczywiście mają być czerwone...często tak mi się mylą znaki/literki na klawiaturze...
  • 1
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    prosta i pewnie dobra
  • 3
    original
    Opublikowano

    bernika

    ciekawe połaczenie!
  • 1
    original
    Opublikowano

    sylwiachmiel

    moc witamin
  • 1
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Ciekawe, ciekawe...
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    fajna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Taka troche w stylu wloskim - uwielbiam takie polaczenia i czesto przyrzadzam salatki owocowo-warzywne. Akurat mamy swietna pore na tego typu lekkie, witaminowe salatki
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Sarenko, dla wiielu osób zaskakujące połączenie, ale nam smakuje i śmiało polecam :-) mnie najbardziej pasuje do kurczaka pieczonego...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !