Sposób przygotowania

*Zielone papryki się nie nadają.

Nagrzać piekarnik do 180°C.
Papryki umyć, przekroić na pół pozostawiając łodygi nienaruszone (ładnie wyglądają i pomagają paprykom zachować kształt) i usunąć nasiona i powięzi, uważając aby nie naruszyć samych papryk. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym delikatnie oliwą. Można na blasze wyłożonej folią aluminiową - również wysmarowanej oliwą. Wnętrze delikatnie skropić (kilkoma kroplami) oliwy.
Pomidory umyć, naciąć delikatnie skórkę na krzyż i zalać wrzącą wodą. Po minucie wyjąć i obrać. Pokroić na ćwiartki, usuwając stwardniałe części. Wsadzić po 2 ćwiartki do każdej połówki papryki.
Fileciki anchois odcedzić, przekroić na pół i dodać do pomidorów. Obrać czosnek i pokroić na cieniutkie plasterki. Podzielić równo rozkładając pomiędzy pomidorami. Nadzienie z wierzchu polać ok. 1/2 łyżeczki oliwy i oprószyć pieprzem.
Wsadzić na wysoką półkę piekarnika. Piec ok. 50-60 minut. Po upieczeniu przełożyć na półmisek i podawać ze świeżym pieczywem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Bardzo smacznie się zapowiada, na pewno skorzystam z przepisu.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    uwielbiam takie przepisy
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kopiko1983

    A to ciekawe... Warto spróbować!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    Ciekawy przepis,dodam do mojej księgi.
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Dziękuję Irenko. Są leciuteńkie, soczyste i pachnące - jeśli ktoś lubi zapach pieczonej papryki. Dobrze jest jednak mieć dojrzałe pomidory...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Brzmi ciekawie, choć sama nie przepadam za anchois, to jednak sądzę, że gościom może smakować, dlatego dodaję do księgi...
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Rogalik

    na pewno smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszności
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    ciekawy przepis:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mimi

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !