Sposób przygotowania

*obranego i umytego.

Miąższ dyniowy pokroić w kostkę o boku ok 1,5-2 cm i wrzucić do rondla. Przykryć i dusić najpierw na małym, a później na średnim ogniu do miękkości. Lepiej nie podlewać wodą, ale to zależy od garnka - jeśli jest z nieprzywierającym dnem to tym lepiej. Jeśli nie... to niestety trzeba podlać 2 łyżkami wody, a gdy dynia zmięknie zupełnie, po prostu odcedzić. Czasami sama dynia nagle puści tyle soku, że tak czy siak trzeba będzie to zrobić. W każdym razie miękką dynię koniecznie trzeba ostudzić - będzie miała na to czas na sicie.
W blenderze zmiksować część miąższu z jajkiem na jednolitą masę. Dodać resztę miąższu i jeszcze raz zmiksować. Przełożyć całość do miski, doprawić solą i pieprzem i dodać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać.
W dużym garze zagotować osoloną wodę. Dużą łyżką zamoczoną w gorącej wodzie odcinać kawałek ciasta i wkładać do wrzątku zanurzając w nim łyżkę. Kluska sama odpadnie... I tak do momentu ukazania się dna miski. Chociaż... radzę na jeden rzut ugotować połowę klusek - a gotują się bardzo szybko, bo zaledwie kilka minut. Wyjąć łyżką cedzakową, przelać ciepłą wodą i przełożyć na talerze.
Kluseczki są bardzo delikatne, i dlatego podaję je zawsze do mięs z dodatkiem sosu o wyraźnym smaku.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mariusz17

    Świetne te kluseczki, ciekawy przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    bardzo ciekawy pomysł:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Uprawiam dynie...bardzo lubimy dynie, więc wszelkie potrawy z dynią są u mnie mile widziane.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Magdalena67

    mam dynię i coś z nią muszę zrobić
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    ja bym z chęcią się zameldowała w Twojej kuchni. Kiedy nie wchodzę to zawsze coś "dziwnego" (w pozytywnym znaczeniu oczywiście) :D
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Polly ja zapraszam :).

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !