Sposób przygotowania

Macę , w postaci „kromek zmiksować w blenderze (Lub kupić rozdrobnioną). Potem ubijamy jajko), dodajemy masło, i ciągle ubijając, wodę, macę i przyprawy. Jeżeli masa wydaje się mało plastyczna, można dodać więcej wody. Wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę (można zostawić na noc), a następnie nabieramy niewielkie porcje i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i na niewielkim ogniu gotujemy kilka minut. Będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.Czas gotowania około 5 min.
Wychodzi około 20 kulek. Takie kulki można potraktować jako deser polewając syropem klonowym. )

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !